18 ℃

Rode Kruis geeft les over filmen na ongeluk

Het Rode Kruis gaat middelbare scholieren lesgeven over filmen na een ongeluk. Maar al te vaak pakken getuigen bij een ongeluk direct hun smartphone om te gaan filmen. 

Foto: Jan H Andersen / Tonchonlathorn / Shutterstock.com

Volgens het Rode Kruis is de voorlichting hard nodig. Dat bevestigt ook filmmaker Ruud Wezenbroek. “Na een ongeluk grijpen omstanders direct naar hun smartphone om te gaan filmen. Heel goed natuurlijk, maar de kwaliteit van het beeldmateriaal moet echt beter. Veel filmers doen maar wat”, aldus Wezenbroek.

“Allereerst is het belangrijk dat je na een ernstig ongeluk rustig blijft”, adviseert Wezenbroek. “Houd je mobieltje zo stil mogelijk. Zo voorkom je dat de beelden schokkerig worden. Ga niet recht tegen de zon in filmen, maar zoek een plekje met de zon in je rug. Uiteraard probeer je wel zo dicht mogelijk op het slachtoffer te gaan staan.”

En de belangrijkste tip van de filmmaker: bloed scoort! “Helaas is er bij sommige ongelukken weinig bloed te zien. Een fles ketchup komt dan goed van pas”, adviseert hij. “Smeer een beetje ketchup op het slachtoffer, vooral rond de mond en uit de oren. Zo zien je beelden er veel dramatischer uit en scoor je meer likes.”

De lessen van het Rode Kruis beginnen in het volgende schooljaar.

 
Deel dit artikel: