Robbert Dijkgraaf blij dat hij politiek in mag: “Wetenschap is een slangenkuil”

Foto: YT CC

Robbert Dijkgraaf (61) wordt namens D66 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgens eigen zeggen is het een opluchting dat hij eindelijk bevrijd is uit de wetenschappelijke slangenkuil.

De meest opmerkelijke naam in het nieuwe kabinet is topwetenschapper Robbert Dijkgraaf. Met deze voormalige hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton heeft D66 een grote vis weten te vangen. Toch bleek het verbazingwekkend hoe makkelijk Dijkgraaf over te halen was voor een politieke functie. Dijkgraaf had naar eigen zeggen ‘zijn buik vol van de wetenschappelijke slangenkuil’ en was al langer op zoek naar een meer bevredigende functie elders.

Na zijn sollicitatiegesprek met premier Rutte ziet Dijkgraaf er dan ook uitermate monter uit: “Dit is voor mij en mijn gezin een heugelijke dag. Eindelijk weg onder het vergrootglas. Op mijn leeftijd wil je niet continu onder vuur liggen. Een ministerschap lijkt me dan ook een perfecte stap voordat ik met pensioen ga. Heerlijk sigaartjes roken in mijn luie stoel en vol respect benaderd worden door de burger. Heel wat anders dan die agressieve wetenschappers die mij de afgelopen jaren het leven zuur hebben gemaakt met al hun feitjes en meninkjes. Met dat respectloze gedrag was ik helemaal klaar. Vandaar dat ik vol overtuiging ja zei tegen het ministerschap. Ik wil weleens weten hoe het is om als politicus overal met egards te worden ontvangen.”