23 ℃

RIVM: “Verspreiding coronavirus stabiliseert zich”

Foto: DimaBerlin / Shutterstock.com

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus lijken hun vruchten af te werpen. Volgens het RIVM lijkt er geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak. Het aantal nieuwe besmettingen vlakt langzaam af.

In een verslag aan de Tweede Kamer kwam RIVM-directeur Jaap van Dissel met goed nieuws: “De exponentiële groei is zeer waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend”, aldus van Dissel.

Viroloog Eric Stammelhuis zet kanttekeningen bij het verslag van het RIVM: “Het aantal nieuwe besmettingen mag weliswaar afnemen, maar van groepsimmuniteit is nog absoluut geen sprake. Hele groepen Nederlanders hebben het virus nog niet gehad, laat staan dat ze immuun zijn. Wat dat betreft heeft premier Rutte zijn doelstelling niet gehaald”, aldus de arts.

“Het coronavirus is weliswaar een pandemie, maar het is niet geworden wat we ervan verwacht hadden”, erkent Stammelhuis. “Natuurlijk hoop ik dat het aantal coronapatiënten beperkt blijft, maar we hebben jarenlang op deze situatie getraind en als het dan geen armageddon wordt is dat puur vanuit wetenschappelijk perspectief toch een beetje jammer.”

 
Deel dit artikel: