23 ℃

Rijstvelden Limburg profiteren van regenachtig voorjaar

Rijstvelden Limburg profiteren van regenachtig voorjaar
Foto: Duncan Cuthbertson / Shutterstock.com

SITTARD - Niet iedereen is blij met de overvloedige regenval van de afgelopen maanden, maar in Limburg zorgt het slechte weer juist voor vreugde. De rijstboeren rond Maastricht, Sittard en Roermond verwachten een flinke oogst.

Rijstboer Frans Goutmans wandelt tevreden over de terrassen van zijn plantage bij het Limburgse Schimmert. “Door de overvloedige regen blijft de rijst keurig een paar centimeter onder water staan. Als er straks geoogst is, hebben we voor een heel jaar genoeg te eten”, glundert Goutmans.

De Limburgers hebben ook magere jaren gekend. In 2020 werd het gebied nog getroffen door extreme droogte, waardoor de hele rijstoogst mislukte. Om te overleven, waren de Limburgers toen afhankelijk van voedseltransporten uit andere delen van het land. Dit jaar hoeven de Limburgers zich geen zorgen te maken over hongersnood.

Foto: Ma74e / Shutterstock.com

Op deze plantage bij Sittard zijn de Limburgers alvast begonnen met oogsten.

Rijst is van oudsher het belangrijkste landbouwproduct in de provincie Limburg. De rijst wordt direct gegeten, maar ook gebruikt als ingrediënt voor talloze andere producten, zoals de beroemde Limburgse rijstevlaai.

 
Deel dit artikel: