27 ℃

Rijden onder invloed moet onderdeel van rijexamen worden

Foto: Nikamo / Shutterstock.com

Rijden onder invloed moet nog dit jaar een vast onderdeel van het rijexamen worden. Dat adviseert verkeersdeskundige Gerard Oefermans aan verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

“Er gebeuren nog steeds te veel ongelukken doordat de bestuurder beschonken is”, begint de deskundige. “Mensen weten niet wat ze doen en zijn niet voorbereid. Rijden onder invloed is in beginsel niet strafbaar, mits je je examen onder invloed hebt gedaan. Heb je dat examen gehaald, dan komt er een afbeelding van een glas bier met de code OI op het rijbewijs. De politie weet dan dat de bestuurder onder invloed kan rijden.”

“Er komen drie examens voor het rijden onder invloed: examens tot 1 promille, examens tussen de 1 en 2,5 promille en examens voor meer dan 2,5 promille”, legt Oefermans uit. “Eerst begint de examinator met een blaastest. Zit er genoeg alcohol in je bloed, dan begint het examen. Heb je te weinig alcohol in je bloed, dan moet je eerst nog even aan de zuip.”

Oefermans heeft het CBR in Meppel benaderd voor een proefexamen onder invloed. Bestuurders gaan vanaf de kroeg door allerlei woonwijken en weer terug naar het CBR.

Examinator Berend-Henk Jansma is blij met dit onderdeel: “Onder invloed rijden is niet makkelijk, daar moet je echt ervaring in opdoen. Dit is een goede oplossing. Natuurlijk is er het risico dat er iemand wordt aangereden. Daarom beginnen we in Meppel.”

 
Deel dit artikel: