19 ℃

Rick (32) en Daphne (28) twijfelen over gezinsuitbreiding: een baby, of toch een cavia?

Foto: Studio Romantic / Shutterstock.com

“Het voordeel van een baby is dat je die allerlei trucjes kunt leren. Maar je zit er ook langer aan vast. Een cavia wordt hooguit 8 jaar, een kind blijft misschien veel langer leven”, denkt Rick.

Veel huishoudens hebben dit jaar gekozen voor gezinsuitbreiding. Omdat we door de coronamaatregelen vaker thuiszitten, zijn we massaal op zoek naar een beetje gezelschap. Daarom overwegen veel Nederlanders een cavia of een baby. Er is zelfs sprake van een ware babyboom. Rick en Daphne Moezel kunnen nog niet kiezen.

“Het is een lastige afweging. Als je puur kijkt naar de financiële kant, dan is een cavia voordeliger”, motiveert Rick. “Voor een cavia hoef je geen kleertjes te kopen. Dat scheelt een paar honderd euro per jaar. En een cavia kun je alleen thuislaten als de boel straks wél weer open gaat.”

“Maar een cavia kost bij de erkende fokker al gauw 25 euro. Een baby kun je gewoon zelf maken”, werpt Daphne tegen. “Een baby lijkt duurder in onderhoud, maar dat heb je zelf in de hand. Als je kiest voor goedkoop voedsel, dan hoeft een baby helemaal niet zo duur te zijn.”

Na lang praten zijn Daphne en Rick eruit: “We gaan eerst beginnen met een baby, een cavia kan altijd nog. Kijk, een cavia is een hele verantwoordelijkheid. Daar moet je goed over nadenken.”

 
Deel dit artikel: