Ria (64) heeft hypochondrie: “Voor mij mag het land wel weer dicht”

Foto: SB Arts Media / Shutterstock.com

Veel Nederlanders zijn blij dat de coronamaatregelen verdwijnen, maar niet iedereen. Voor duizenden mensen met hypochondrie is het einde van de lockdown een nachtmerrie. Ook de 64-jarige Ria van ’t Meulepeerd hoopt dat het land zo snel mogelijk weer op slot gaat.

Ria lijdt al 25 jaar aan hypochondrie. Hierdoor is ze extra bevattelijk voor ziektes in haar omgeving. “Ik heb al zestien keer corona gehad. Een speciale variant, die in de test niet te zien is. Daarnaast heb ik bronchitis, chronische vermoeidheid, FBTO en het Syndroom van Münchhausen. Contact met mensen is voor mij levensgevaarlijk. Wie weet hoeveel ziektes ik er dan nog bij krijg”, vertelt ze.

‘Het land open’ betekent voor Ria: zoek dekking: “Het kabinet schrapt de ene na de andere coronamaatregel, zonder rekening te houden met hypochondriepatiënten. Ik vind dat asociaal. Waarom luisteren ze niet naar mensen zoals ik? Wij zijn toch óók Nederlanders? Die lockdown was voor mij juist een uitkomst. Ik had nauwelijks contact met de buitenwereld. Ik heb me in jaren niet zo goed gevoeld.”

Tot slot doet Ria een wanhopige oproep aan het kabinet: “Gooi de boel weer dicht. Iedereen naar binnen. Zo snel mogelijk. Daar doe je mij en duizenden andere hypochondriepatiënten een groot plezier mee.”

 
Deel dit artikel: