12 ℃

Restanten prehistorische klimaattop ontdekt

Foto: PhotoSky / Shutterstock.com

Ook in de oertijd maakte men zich al zorgen over de toenemende CO2-uitstoot. Dat blijkt uit opgravingen in de buurt van de Schotse plaats Glenmore. Wetenschappers vermoeden dat het gaat om de overblijfselen van een klimaattop die circa 350.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

Bij de opgravingen werd onder meer een soort beamer gevonden. “Natuurlijk was die niet vergelijkbaar met de beamers van nu”, zegt historicus Cor Ploeger. “Destijds gebruikten ze een bergkristal dat zonlicht weerkaatste. Op die manier werden grafieken over de opwarming van de aarde op een stuk varkenshuid geprojecteerd.”

“Het milieubeleid van de oermens zou je kunnen omschrijven als vooruitstrevend”, vertelt Ploeger. “Zo aten ze voornamelijk biologisch geteelde groenten. Veehouderij was er wel, maar geen enkele boer had meer dan 200 runderen. Dat wijst er op dat neanderthalers verdomd goed wisten dat de landbouw verantwoordelijk is voor het grootste deel van de broeikasgassen.”

Volgens de wetenschapper waren oermensen veel milieubewuster dan tot nu toe werd gedacht: “Speelgoed maakten ze voornamelijk van duurzaam hout of botten. Bij opgravingen is geen enkel stuk plastic teruggevonden. Dat bewijst dat de oermens duizenden jaren geleden al huiverig was voor dit soort materiaal.”

De bijzondere vondsten bevestigen de theorie van klimaatsceptici dat klimaatverandering van alle tijden is.

 
Deel dit artikel: