19 ℃

“Respect voor ouderen mag best wat minder”

Ouderen krijgen meer respect dan ze verdienen. Tot die conclusie komt de onlangs afgestudeerde econoom Jochem Rutte (23). In zijn scriptie ‘Effe dimmen ouwe’ gaat hij in op een aantal misverstanden over de rol die ouderen zouden hebben gespeeld bij de opbouw van de huidige verzorgingsstaat. Ouderen hebben dit land helemaal niet opgebouwd, ontdekte Rutte.

respect-voor-ouderen-mag-best-wat-minder-2“Als je ziet hoe makkelijk die bejaarden zich er vroeger van hebben afgemaakt, dat is gewoon onvoorstelbaar”, zegt Rutte. “Vrouwen stopten bijvoorbeeld met werken als ze gingen trouwen. Dan waren ze opeens moe ofzo. En als er vieze klusjes moesten worden gedaan, dan vlogen ze wat Turken het land in. Ze waren gewoon bang om vuile handen te krijgen.”

Volgens de econoom zijn oudere generaties ongekend lui: “Als ze vroeger 57 jaar waren, dan vonden ze het welletjes. Dan gingen ze met pensioen om de wereld over te reizen. Een heel verschil met de hardwerkende generatie van nu. Ik moet op mijn 57-ste nog gewoon 15 jaar doorwerken, maar blijkbaar vonden ze het vroeger heel normaal om de kantjes ervan af te lopen.”

Jochem hoopt dat er iets met de uitkomsten van zijn onderzoek wordt gedaan: “Ik heb de scriptie aan mijn oom gegeven, die zit in de regering. Hij vond het ook een schande en heeft al gezegd dat hij zal kijken hoe hij die ouderen kan terugpakken.”

 
Deel dit artikel: