19 ℃

Rens (24) behaalt ‘Geen Hulp Bij Ongevallen’-diploma

Rens (24) behaalt ‘Geen Hulp Bij Ongevallen’-diploma
Foto: Ben Schonewille / Blaj Gabriel / Mega Pixel / Shutterstock.com

Nederland is weer een GHBO’er rijker. De 24-jarige heeft Rens Stevens uit Helvoirt behaalde deze week na een driedaagse cursus zijn ‘Geen Hulp Bij Ongevallen’-diploma. Rens is trots op zijn diploma en vastberaden om nooit meer iemand te helpen die na een ongeval hulp nodig heeft.

“De cursus heeft mij vele waardevolle inzichten opgeleverd”, vertelt Rens trots. “Daar waar ik vroeger uit pure onwetendheid bijvoorbeeld een oudere dame probeerde te helpen wier heup uit de kom was na een valpartij met de elektrische fiets, weet ik nu dat ik er in zulke situaties juist goed aan doe om snel de andere kant op te kijken en te doen alsof er helemaal niets gebeurd is. Terugkijkend schaam ik mij een beetje voor hoe ik eerst handelde, maar al doende leert men hè.”

De GHBO-cursus is voornamelijk praktijkgericht, wat inhoudt dat de organisatoren – ervaren GHBO’ers – scenario’s bedenken waarin iets vreselijk misgaat en GHBO vereist is. Cursisten gaan vervolgens in groepjes proberen deze scenario’s zo goed mogelijk te oefenen en uit te spelen. “Mijn groepsgenoten speelden twee vriendinnen die giechelend een broodje aan het eten waren”, blikt Rens terug. “Plots verslikt een van de twee zich en dreigt te stikken, de ander raakt daardoor in paniek en valt flauw. Toen was het aan mij. Ik zag het gebeuren en rende zo snel als ik kon weg. Goed hè!”

Nu Rens zijn GHBO-diploma op zak heeft, zit hij ook in een groepsapp met erkende GHBO’ers. “Als er in de buurt een keer iets naars gebeurt, wordt dat direct in de groep gemeld”, legt Rens uit. “Het is dan aan ieder van ons om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en niks met die tragische informatie te doen.”

 
Deel dit artikel: