18 ℃

Remote klimaatactivist Joyce (22) voert het liefst actie vanaf het strand: “Nu even op Bali, straks weer in Thailand”

Remote klimaatactivist Joyce (22) voert het liefst actie vanaf het strand: “Nu even op Bali, straks weer in Thailand”
Foto: Olesya Kuznetsova / Shutterstock.com

Steeds meer Nederlanders werken op afstand. Vooral jongeren kiezen niet meer voor een vaste werkplek, maar werken overal ter wereld als ‘digital nomad’. Ook klimaatactivist Joyce Tongers (22) werkt het liefst op een zonnige plek.

“De hele dag op dezelfde plek achter een bureau zitten is niks voor mij”, zegt Joyce. “Ik werk helemaal online en dat kan overal ter wereld. Zolang er maar een goede internetverbinding is, kan ik overal werken. Nu is dat toevallig op Bali en volgende week ga ik naar Thailand.”

Als zelfstandig, freelance klimaatactiviste werkt Joyce momenteel aan een project tegen het gebruik van privévliegtuigen. “De allerrijksten gebruiken hun privéjet steeds vaker. Wist je dat het aantal privévluchten vanaf Nederlandse luchthavens vorig jaar bijna is verdubbeld? Mensen met het meeste geld en de meeste macht stellen hun plezier en geluk boven dat van anderen. Ze weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor het klimaat”, vertelt Joyce.

Joyce werkt ’s morgens een paar uur achter haar laptop en ’s avonds nog een paar uur. Tussendoor is ze het liefst bij het zwembad of aan de zee. “Zo heb ik al gewerkt vanuit Costa Rica, Australië en Bora Bora. Ik ben een van de vijf remote klimaatactivisten die momenteel op Bali aan dit project werken. Ja, allemaal jonge mensen. Je ziet dat onze generatie zich heel erg inzet voor een beter klimaat. En tegelijk zitten we niet graag vast aan een plek. Er is echt een nieuwe manier van actievoeren ontstaan.”

 
Deel dit artikel: