17 ℃

“Relatieconflict meestal de schuld van de man”

“Relatieconflict meestal de schuld van de man”
Foto: iStockPhoto - Getty Images

Ruzies binnen de relatie worden vrijwel altijd veroorzaakt door de man. Dat stelt relatietherapeut Nicole Pijkela. Uit haar onderzoek blijkt dat veruit de meeste relatieconflicten ontstaan doordat de man niet luistert.

“In elke relatie is weleens ruzie. Dat is heel normaal”, legt Pijkela uit. “Mannen zoeken graag de grens op. Ze testen tot hoe ver ze kunnen gaan. Ruzie is niet erg, zolang hij zijn vrouw uiteindelijk maar altijd gelijk geeft. Het is belangrijk dat je als vrouw geen millimeter toegeeft. Anders verlies je je leiderschap. Vrouwen hebben immers lang genoeg op de tweede plaats gestaan.”

Volgens Pijkela is het belangrijk om na een ruzie altijd te straffen: “Een ruzie mag nooit zonder gevolgen blijven. Laat hem duidelijk voelen dat hij verkeerd zit. Natuurlijk kun je gaan huilen of een tijdje niet met hem praten. Maar juist wél praten is misschien veel effectiever. Maak bijvoorbeeld een paar beledigende opmerkingen over zijn terugtrekkende haargrens of het formaat van zijn geslacht. Soms moet je wat experimenteren om te ontdekken hoe je hem het hardst kunt raken. Ga in ieder geval nooit de discussie aan. Dat is hij niet waard.”

Nicole Pijkela is auteur van het boek ‘Ruzie? Dat maak ik zelf wel uit’.

 
Deel dit artikel: