19 ℃

Reisadvies Griekenland versoepeld: koning woedend

Foto: Martijn Beekman / RVD

Koning Willem-Alexander probeert te voorkomen dat het reisadvies voor Griekenland wordt versoepeld. “Het zou onverantwoord zijn om mij op deze manier te schofferen. Ik ben heel benieuwd hoe mijn kabinet dit gaat uitleggen”, zou hij hebben gezegd.

Griekenland lijkt meer controle te hebben over de verspreiding van het coronavirus. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil daarom het reisadvies voor Griekenland wijzigen van oranje (‘geen vakantiereizen’) naar geel (‘waakzaam zijn’). Het plan valt slecht bij koning Willem-Alexander, die zijn vakantie in Griekenland vorige week nog onder zware publieke druk moest afbreken.

“Het kan niet zo zijn dat ik, uw koning nota bene, halsoverkop moest terugkeren, terwijl de gewone burgerbevolking daar nu lekker aan het strand kan gaan liggen. Dan voel ik mij – om het maar populair te zeggen – een beetje genaaid”, aldus koning Willem-Alexander.

De koning wijst er fijntjes op dat hij beslissingen van het ministerie kan herroepen: “U woont nog altijd in een monarchie, laat dat duidelijk zijn. Zolang ik de koning ben, blijft het reisadvies voor Griekenland net zo oranje als het koningshuis zelf. Ik niet naar Griekenland, dan niemand naar Griekenland.”

 
Deel dit artikel: