21 ℃

Op vakantie? Reis veilig met het uitlaatkapje

Foto: Ansoz / Shutterstock.com

Veel Nederlanders zijn inmiddels vertrokken naar hun vakantiebestemming. Omdat het vliegverkeer vanwege het coronavirus nog grotendeels stilligt, kiezen veel vakantiegangers voor de auto, met alle risico’s van dien.

Voor Nederlandse vakantiegangers is Frankrijk nog altijd de populairste bestemming. Op de beruchte Route du Soleil stonden zaterdag lange files. De Franse autoriteiten vrezen dat toeristen het coronavirus met zich meenemen en via de uitlaat verder verspreiden. Mogelijk wordt een uitlaatkapje daar zelfs verplicht.

“Automobilisten denken er niet goed over na”, zegt viroloog Eric Stammelhuis. “Maar als één van de inzittenden besmet is, blaast u het virus via de uitlaat zo de atmosfeer in. Zeker met een turbomotor kunnen virusdeeltjes tientallen meters weggeblazen worden. Op die manier vormt u een risico voor de mensen andere auto’s. Zéker in de file, waar auto’s dicht op elkaar staan.”

Stammelhuis adviseert automobilisten om goed voorbereid op weg te gaan: “Bind vóór vertrek een kapje om uw uitlaat. Zo beschermt u niet alleen uzelf, maar ook de auto’s om u heen.”

 
Deel dit artikel: