12 ℃

Regeringsvliegtuig gaat vaker leeg vliegen: “Toestel vliegt zuiniger als er niemand in zit”

Regeringsvliegtuig gaat vaker leeg vliegen: “Toestel vliegt zuiniger als er niemand in zit”
Foto: Anna Zvereva / Wiki Commons CC

Het kabinet krijgt veel kritiek op het veelvuldige gebruik van het regeringsvliegtuig. Kabinetsleden zouden het vliegtuig te vaak het gebruiken voor korte vluchtjes.

Opmerkelijk is dat het regeringsvliegtuig regelmatig zonder passagiers over Europa vliegt. Volgens de ChristenUnie is dat slecht voor het milieu en bovendien onnodig, maar dat blijkt een misverstand. Volgens luchtvaartdeskundige Paul Kagelberg is het juist slim om het regeringsvliegtuig leeg te laten vliegen.

“Een vliegtuig gebruikt motoren om de zwaartekracht te overwinnen. Hoe zwaarder het toestel, hoe meer brandstof er nodig is om het toestel in de lucht te houden. Een vol regeringsvliegtuig verbruikt aanzienlijk meer brandstof dan een leeg vliegtuig. Dat het kabinet heel bewust voor lege vluchten, is dus beter voor het milieu. Daar is goed over nagedacht”, aldus Kagelberg.

Toch ziet Kagelberg nog ruimte voor verbeteringen: “De lege vluchtjes gaan nu voornamelijk over korte afstanden – Van Schiphol naar Rotterdam bijvoorbeeld – terwijl de uitstoot op zo’n kort vluchtje toch al minimaal is. Het kabinet zou nog meer brandstof en CO2-uitstoot kunnen besparen door het regeringsvliegtuig ook op de langere vluchten leeg te laten. Daarom zeg ik: stuur die kist ook eens leeg naar New York of Melbourne.”

 
Deel dit artikel: