15 ℃

Regels voor alcoholisten versoepeld

De behandeling van alcoholisten wordt minder streng. Zo vinden steeds meer bijeenkomsten plaats in achterafzaaltjes van buurtkroegen. “Veel van onze deelnemers willen er écht mee stoppen, maar met hun lotgenoten even de week doorbieren moet best kunnen”, aldus voorzitter Kevin Moels van de Anonieme Alcoholisten Sittard.

regels-voor-alcoholisten-versoepeld“Een alcoholverslaving maakt je heel creatief”, vertelt Moels. “Neem nu onze oudste deelnemer, Hubert. Hij is 58 jaar en al vanaf zijn 33e lid van onze groep. Hij had zijn zuipmaatje in zijn smartphone opgeslagen onder de naam Low Battery. Iedere keer als zijn vrouw op zijn telefoon Wordfeud speelde en zijn kameraad belde, hing ze zijn apparaat keurig aan de oplader.”

Toch stuiten stevige drinkers vaak op onbegrip. “Mijn vrouw heeft nooit ook maar één minuut begrip voor of interesse getoond in mijn hobby”, zucht Moels. “Maar de laatste tijd klaagt mijn vrouw niet meer. Ze woont nu al 10 jaar samen met mijn broer. Hij vindt dat ik mezelf niet meer ben als ik heb gedronken. Maar dat is toch juist het doel van drinken?

Volgens Moels valt zijn drankgebruik nog best mee. “Tien, twaalf biertjes per dag. Maximaal. Ik ben geen echte alcoholist. Die gaan immers naar bijeenkomsten. Wij gaan naar de kroeg.”

 
Deel dit artikel: