23 ℃

Referendum bepaalt toekomst Jupitermaan Europa

Er komt dit jaar een groot referendum op Europa. Inzet van het referendum is of de op 4 na grootste maan van Jupiter nog wel bij zichzelf wil blijven horen, of dat er een afscheiding komt. Ook wordt er gestemd over uitbreiding van het recht van overpad.

Foto: Pavel L Photo and Video / Shutterstock.com

Tijdens een debat met als thema “The Future of Europa” sprak politicoloog/astronoom Henk Houwers over de groeiende kloof tussen de burger en het klimaat op de Jupitermaan. “Europa is een gigantische klomp ijs, waar het gemiddeld 170 graden vriest. In de winter nog wel wat meer zelfs. Tel daar de ijle atmosfeer en de slechte infrastructuur bij op en je weet dat leven daar praktisch onmogelijk is. Inwoners zijn dat hartstikke beu en houden de politiek verantwoordelijk. Dat krijg je dan.”

Over de gevolgen van het referendum tast Houwers nog in het duister. “Niemand weet precies hoe dat eruitziet, als een maan zich afscheidt van zichzelf. Waarschijnlijk ontstaat er dan een nieuwe maan. Maar als die maan ook Europa heet, ben je al met al verdomd weinig opgeschoten. En dan heb je natuurlijk nog de stemming over het recht van overpad. Het gros van de inwoners weet daar eigenlijk te weinig vanaf, maar opgehitst door populisten zullen ze waarschijnlijk wel vóór stemmen. Zitten ze straks met een enorm pad achter hun schutting, en wie gaat dat onderhouden? Ik niet.”

 
Deel dit artikel: