13 ℃

Reetkever uitgestorven

Foto: Okrasyuk / Shutterstock.com

In Eritrea is de laatste reetkever gestorven. Hiermee is het diertje volledig uitgestorven. Dat meldt de lokale natuurorganisatie African Animal Protection (AAP).

“De reetkever stond al enige tijd op de lijst van bedreigde diersoorten”, begint bioloog Alphons Droog. “Pogingen om deze keversoort van de ondergang te redden zijn op niets uitgelopen. De laatste levende reetkever was een mannetje en we hebben geen vrouwelijk exemplaar kunnen vinden voor de voortplanting. Daarnaast heeft de naam van dit beestje in Europa helaas een negatieve lading gekregen. Dat hielp natuurlijk ook niet mee.”

Over de reetkever bestaan veel misverstanden. Droog: “De meeste mensen denken dat de reetkever graag via het achterste naar binnen kruipt en dat het beestje zo aan zijn naam komt. Maar dat is niet zo. De reetkever voedt zich met restjes poep van zoogdieren, zoals de mens. Het beestje zit graag op de bips en doet zich tegoed aan alle restjes die daar te vinden zijn. Wist je dat ze in Eritrea tot 10 jaar geleden een reetkever gebruikten om hun billen schoon te maken na het poepen?”

 
Deel dit artikel: