19 ℃
Peiling:

Rechtse kiezers sceptisch over verwachte sneeuw

Rechtse kiezers sceptisch over verwachte sneeuw
Foto: Steve Photography / Shutterstock.com

DE BILT - De waarschuwingen van meteorologen voor de naderende sneeuwbuien zorgen voor verdeeldheid in ons land. Vooral de achterban van PVV en FVD staat afwachtend tegenover de verwachte sneeuwval. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt. Een meerderheid van de rechtse kiezers noemt de sneeuwwaarschuwingen ‘overdreven’, of reageert met de woorden ‘eerst zien, dan geloven’.

Onder meer Weeronline kwam met uitgebreide waarschuwingen. Het weerbureau verwacht in de komende dagen op veel plaatsen sneeuw en gladheid. Nederlanders aan de rechterkant van het politieke spectrum doen de waarschuwingen af als ‘onzin’.

“Dit is een beeld dat we vaker zien”, zegt socioloog Ferdinand Dusse. “Waar links georiënteerde kiezers geneigd zijn te vertrouwen op de deskundigheid van meteorologen, reageert de rechtse kiezer doorgaans vanuit een wantrouwende onderbuik op een dergelijke weersverwachting en op al het overige.”

“Eerst zien, dan geloven”, reageert PVV-stemmer Wesley de Royert (27) op X (voorheen Twitter). “Als er hier twee vlokjes sneeuw vallen raakt het hele land al in paniek”, aldus de heftruckchauffeur uit Geffen, gevolgd door enkele verwensingen.

 
Deel dit artikel: