25 ℃

Rechter oordeelt: “Euthanasie Hetty Webelting moet opnieuw”

Foto: New Africa / TPDNE / Shutterstock.com

Een ongekend hard oordeel van de rechtbank in de euthanasiezaak van Hetty Webelting uit Strielwouden. Ruim zeventien jaar na dato moet de euthanasie worden overgedaan, zo oordeelde de rechter.

Op haar verzoek maakte huisarts Bert Snilter in 2004 een einde aan het lijden van Hetty Webelting (71). Dat lukte, maar pas na de uitvaart bleek dat de huisarts een fout had gemaakt met het papierwerk. Na een langslepend proces oordeelde de rechtbank vandaag dat de euthanasie opnieuw moet.

“Op basis van het onderzoek concludeert de rechtbank dat de huisarts het Formulier Uitvoering Euthanasieverzoek (FUE) een dag te laat heeft teruggestuurd. Dit maakt de euthanasie van mevrouw Webelting ongeldig. Voor de wet heeft de euthanasie dus nooit plaatsgevonden”, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

Omdat wel aan de wens van patiënt is voldaan, besloot de rechtbank om de huisarts een tweede kans te geven. De arts mag de levensbeëindiging van mevrouw Webelting nogmaals uitvoeren, mits ditmaal de juiste procedures worden gevolgd.

 
Deel dit artikel: