24 ℃

Rayonhoofden vandaag bij elkaar, mogelijk Elfstedentocht begin juli

Rayonhoofden vandaag bij elkaar, mogelijk Elfstedentocht begin juli
Foto: Maxal Tamor / Ruud Morijn Photographer / Shutterstock.com

OUDEMIRDUM - ‘It giet nog net oan’ is de voorlopige conclusie van de rayonhoofden die gisternacht in het geheim bij elkaar kwamen in het Friese Oudemirdum. Vanavond zullen de rayonhoofden de situatie opnieuw beoordelen.

“Het ijs in en rondom Leeuwarden is deze voorherfst nog erg vloeibaar. Een rayonhoofd zakte er gisteren nog doorheen en dat is voor ons reden om voorzichtig te zijn”, zegt rayonhoofd Ytse Wieling. “Maar de vooruitzichten zijn goed. Als de temperatuur net zo hard daalt als in de afgelopen dagen, dan kan de boel razendsnel dichtvriezen. We gaan nu uit van begin juli.”

Met een gevoelstemperatuur van ver onder het vriespunt loopt de spanning bij de Friezen hoog op. De Elfstedenkoorts begon twee weken geleden, toen in het Friese Buitenpost de ijskoude hagel door de toiletpotten naar binnen drong.

“De weergoden zijn ons deze voorherfst gunstig gezind met een gure noordenwind en een lagedrukgebied boven Scandinavië”, glundert ijsmeester Wieling. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat we begin volgende maand de kruisjes weer kunnen uitdelen bij de finish op de Bonkefeart.”

 
Deel dit artikel: