16 ℃

Rattenmeppers niet aan te slepen

Het gebruik van muizen- en rattengif wordt in 2023 door de overheid verboden. Van dergelijke chemische middelen worden namelijk ook roofvogels de dupe. Als gevolg van dit besluit is er een ware run ontstaan op rattenmeppers.

Foto: Budimir Jevtic / Fcikle / Shutterstock.com

“Daar zit weer zo’n loeder.” Ongediertebestrijder Berend van Veenendaal sluipt langzaam naar het beest toe en haalt bliksemsnel uit. “Zo, dat is er weer eentje minder”, zegt hij voldaan.

Sinds enige tijd maakt Van Veenendaal in zijn werk gebruik van een geavanceerde rattenmepper, de R27. “Het zijn heel slimme apparaten”, vertelt hij enthousiast. “Met die meppers van vroeger sloeg je het beest helemaal plat, waardoor je een enorme kliederboel kreeg. Deze werkt met een stroomstoot waardoor het dier eerst verdoofd wordt. Daarna haal je met een vlijmscherp mesje meteen de kop er af.”

Dierbeschermers erkennen dat dit apparaat minder dierenleed veroorzaakt dan gif, maar zijn toch nog terughoudend in hun reactie: “Dit soort elektrische meppers zijn eigenlijk alleen bruikbaar voor insecten. Voor grotere beestjes, zoals ratten, cavia’s en honden werkt gif nog altijd beter.”

 
Deel dit artikel: