Rapport Onderwijsinspectie: Twaalf van de tien leerlingen hebben moeite met rekenen

Rapport Onderwijsinspectie: Twaalf van de tien leerlingen hebben moeite met rekenen
Foto: Kuz Production / Shutterstock.com

AMSTERDAM - De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over het rekenvaardigheid van leerlingen op middelbare scholen. Het wiskunde- en rekenniveau van de meeste middelbare scholieren is ver onder de maat.

Uit een onderzoek blijkt dat twaalf van de tien leerlingen moeite hebben met rekenen. “Zelfs de meest eenvoudige wiskunde is al een probleem. Vraag aan willekeurige leerlingen hoeveel graden een cirkel heeft en ze komen niet verder dan 360. Dat is verontrustend”, zegt wiskundedocent Mat Broelens.

Een van de oorzaken is het groeiende tekort aan wiskundedocenten. “Op dit moment zijn er 351 openstaande vacatures en de verwachting is dat er dat over vijf jaar 513 zijn. Dan praat je dus over een verdubbeling”, zegt de docent.

Broelens hoopt dat meer jongeren kiezen voor een carrière als wiskundedocent: “Als je nu begint aan de vierjarige opleiding, kun je straks precies uitrekenen wanneer je daarmee klaar bent. Daarnaast zou het goed zijn als de klassen kleiner worden. Nu zitten er soms wel 30 leerlingen in de klas. Dat zouden er wat mij betreft maximaal 18 moeten zijn, dus de helft.”

 
Deel dit artikel: