18 ℃

Radicale tak protestboeren dreigt met nieuwe acties

De angst voor boze boeren in ons land groeit. Radicale protestboeren dreigen met ‘acties’ als de overheid niet afziet van strengere stikstofregels.

Foto: Olena Yakobchuk / Marijus Auruskevicius / Ed Metz / Shutterstock.com

De acties van boze boeren worden steeds gewelddadiger. Maandag werd met grof geweld de deur van het Groningse provinciehuis opengebroken. Ook werden onschuldige burgers  bijna doodgereden door boze boeren in een tractor. De radicale tak van de protestboeren dreigt met nieuwe acties. “Genoeg gepraat, tijd voor actie”, luidt het statement op de website van Farmers Defence Force.

“Deze jongens zijn goed georganiseerd. Ze hebben rieken en hooivorken”, zegt terreurdeskundige Fred Wolsmacher. “Er gaan verhalen over duizenden varkens die door boeren in kleine hokken gegijzeld worden. Gisteren werd een koe door haar kop geschoten. Afschuwelijk. Ik durf er niet aan te denken waar deze groep nog meer toe in staat is.”

Ook onder de bevolking zit de angst voor de boeren er goed in. “Ja, natuurlijk ben ik bang, ik woon midden in de Achterhoek”, zegt een jonge moeder die liever anoniem wil blijven. “Ik heb twee kleine kinderen, snapt u? Eigenlijk ben ik vegetariër, maar gisteren heb ik toch een stukje vlees gegeten. Zo bang ben ik.”

 
Deel dit artikel: