21 ℃

Racisme volgend jaar afgeschaft

Foto: Jan van Dasler / Shutterstock.com

Racisme is vanaf 2021 verdwenen. Dat hebben wereldleiders met elkaar afgesproken naar aanleiding van de recente demonstraties tegen racisme.

Onder meer in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland werd in de afgelopen week fel tegen racisme gedemonstreerd. Aanleiding was de racistische moord op de Amerikaan George Floyd.

De demonstraties hebben effect: in de meeste landen zal racisme worden afgeschaft. De Verenigde Naties hebben daarvoor een speciaal verdrag ondertekend. Daarin staat onder meer dat mensen elkaar nooit meer zullen beoordelen op etnische achtergrond. Namens Nederland zette premier Rutte zijn handtekening onder het verdrag.

Socioloog Ferdinand Dusse spreekt van een verstandige beslissing. “Racisme is eigenlijk al een heel oud verschijnsel. Je kunt je afvragen of het nog wel van deze tijd is”, aldus de socioloog. “We zien dat er onder de bevolking steeds minder draagvlak bestaat voor racisme. Steeds minder mensen noemen zich racist. Dan komt het moment dat je moet zeggen: jongens, het is mooi geweest. We stoppen ermee.”

 
Deel dit artikel: