18 ℃

Rabobank schrapt deel spaartegoeden

Foto: Hans Engbers / Shutterstock.com

De Rabobank schrapt in de komende jaren een flink deel van de spaartegoeden van klanten. Door spaargeld af te nemen van de klanten en over te boeken naar de eigen rekening van de bank, hoopt het bedrijf de teruggelopen winst te compenseren.

In het afgelopen jaar zag de Rabobank de helft van de winst in rook opgaan. In 2020 werd de helft minder winst gemaakt dan het jaar ervoor. Hierdoor lijkt het verlagen van de spaartegoeden van klanten onvermijdelijk.

Econoom Frans van Deuteren spreekt van een slimme zet: “Op de spaarrekeningen van klanten staat veel geld. Dat is nu nog allemaal van de klanten, maar de bank zelf kan het beter gebruiken. Als je bijvoorbeeld van elke klant honderd euro afneemt, heb je al een flink bedrag bij elkaar. In principe gaat het om een simpele overboeking. En als je het een beetje stiekem doet, zullen veel klanten het niet eens merken.”

Om de Rabobank te financieren, zal om te beginnen geld worden afgenomen van de rijkere spaarders. De Rabobank neemt 0,5% van spaarders die meer dan 250.000 euro op hun rekening hebben.

 
Deel dit artikel: