20 ℃

Raad van Elf weinig divers: “Bolwerk van witte, mannelijke vijftigplussers”

Raad van Elf weinig divers: “Bolwerk van witte, mannelijke vijftigplussers”
Foto: Flickr CC

Als het gaat om diversiteit en inclusiviteit in Nederland, lopen de Raden van Elf ver achter op de rest van de samenleving. Meer dan 98 procent van de Nederlandse Raden van Elf bestaan uitsluitend uit witte vijftigplussers met een westerse achtergrond. Dat blijkt uit een inventarisatie van Bureau QuestionIt.

“De Raad van Elf is met name in het zuidelijk deel van ons land nog een gezaghebbend instituut”, zegt diversiteitscoach Annelijn Bukken. “Maar vrouwen, mensen van kleur en mensen met een andere genderidentiteit lijken weinig kans te maken op een plek in de Raad van Elf. Waar met carnaval inmiddels gefeest kan worden door mensen met verschillende achtergronden, blijft de Raad van Elf toch vooral een bolwerk van witte, oudere mannen die krampachtig vasthouden aan hun verworven machtspositie.”

Bukken pleit voor nieuwe richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat de Raad van Elf een evenwichtige, representatieve afspiegeling van de samenleving wordt: “Zoiets gaat natuurlijk niet vanzelf. Er is een grondige cultuurverandering nodig om dat voor elkaar te krijgen. Maar denk wel dat er stappen in die richting gezet moeten worden. Om te beginnen zou een Raad van Elf verplicht moeten worden om een vrijgekomen positie in te vullen met een bipolaire, alleenstaande vrouw van kleur met een of twee ledematen minder.”

 
Deel dit artikel: