17 ℃

#R2metoo: Actrices beschuldigen Star Wars-robot

In de Verenigde Staten is grote ophef ontstaan rondom de populaire robot R2-D2. De robot zou in de jaren ’70 en ’80 een groot aantal actrices seksueel hebben geïntimideerd op de set van Star Wars. Afgelopen weekend deden een aantal slachtoffers online hun verhaal. Sindsdien is de hashtag #R2metoo trending topic op Twitter.

Foto: Flickr CC

Actrice Jenny Simmer (59) speelde een kleine rol in de eerste Star Wars film, die in 1977 uitkwam. “Het was m’n eerste filmrol. Ik wist niks van Hollywood en dacht dat alles erbij hoorde. Ook toen die robot achter de schermen tegen me aan begon te rijden. Eerst dacht ik dat hij gewoon een storing had, maar later bleek hij ook tegen andere vrouwen op te rijden.”

Zoals Gonnie Verbaeck. De – intussen gepensioneerde – Vlaamse werkte als grimeur op de set. “Toen ik R2-D2 een laagje foundation gaf, voelde ik opeens iets in m’n elleboog porren. Bleek zijn antenne naar buiten te zijn gekomen. Ik schrok, maar durfde niets te zeggen. R2 was een grote naam op de set in die tijd.”

De robot zelf ontkent de aantijgingen in alle toonaarden. “Bleep bloop bleep, schrijf dát maar op.”

 
Deel dit artikel: