19 ℃

Qwerty Azerty (83) overleden

In een verzorgingstehuis in Miami is vannacht Qwerty Azerty overleden. Azerty staat bekend als uitvinder van het Qwerty-toetsenbord.

Foto: Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Qwerty Azerty werd geboren op 23 februari 1936 in de buitenwijken van Jeruzalem als Izaak Qwerty Azerty. Op 18-jarige leeftijd verhuisde hij naar Los Angeles. Daar ontwikkelde hij het Qwerty-toetsenbord en verkocht het in computershops. Zijn uitvinding werd een succes. Het toetsenbord is inmiddels niet meer weg te denken bij computers in Nederland en in andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt.

Het succes van Qwerty Azerty bleef ook bij andere bedrijven niet onopgemerkt. In de jaren ’50 kreeg Qwerty Azerty concurrentie van Azerty Qwerty die het Azerty-toetsenbord uitvond. Maar behalve in Franstalige gebieden kon Azerty Qwerty het succes van Qwerty Azerty niet evenaren.

Piotr Qwertz, de uitvinder van het Qwertz-toetsenbord dat een succes werd in het Oostblok, overleed al op 50-jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging. Qterby Apqlibm leeft nog, maar hij wil uitdrukkelijk niets met toetsenborden te maken hebben.

 
Deel dit artikel: