23 ℃

PVV’er Martin Bosma wil Kamervoorzitter worden: “Bitterballetje tijdens debat moet gewoon kunnen”

PVV’er Martin Bosma wil Kamervoorzitter worden: “Bitterballetje tijdens debat moet gewoon kunnen”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - PVV’er Martin Bosma heeft zich officieel kandidaat gesteld als voorzitter van de Tweede Kamer. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bosma dat hij streeft naar ‘een zekere luchtigheid’ in de debatten. Wij vroegen Bosma wat hij daarmee bedoelt.

Bosma wil het stokje overnemen van Vera Bergkamp, die sinds 2021 leiding geeft aan de Tweede Kamer. Als Bosma inderdaad tot voorzitter wordt gekozen, belooft hij ‘een zekere luchtigheid’ in de debatten. “Kamerleden associëren mij toch vooral met gezelligheid”, aldus Bosma. “Maar helaas is de sfeer in de Tweede Kamer op dit moment ronduit formeel. Ik vind dat jammer. Ik zou graag zien dat er wat meer grappen worden gemaakt. We zitten hier namelijk vooral om te lachen met elkaar”, aldus Bosma.

Maar een incidentele grap is volgens Bosma nog niet voldoende voor de luchtigheid waar hij naar streeft. “Echte luchtigheid gaat nog veel verder”, vervolgt Bosma. “Ten eerste moet een bitterballetje in de Kamer gewoon kunnen. En omdat debatten vaak tot ’s avonds laat doorgaan, mag er wat mij betreft best een pilsje of een glas wijn bij worden geserveerd. Daarnaast zou het de luchtigheid ten goede komen als we de Kamerdebatten af en toe verplaatsen naar de kroeg. Kijk, je moet het zo zien: ik blijf natuurlijk een PVV’er. Populisme gaat wat mij betreft niet alleen over de inhoud, maar óók over de vorm.”

 
Deel dit artikel: