16 ℃

PvdA ziet af van plek in Friese coalitie, hoe zal Poetin reageren?

PvdA ziet af van plek in Friese coalitie, hoe zal Poetin reageren?
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Rusland heeft nog niet gereageerd op het besluit van de PvdA om alsnog uit de coalitieonderhandingen in de provincie Friesland te stappen. 

Maandagavond leek de PvdA een akkoord te hebben bereikt met BBB, CDA en ChristenUnie, maar dinsdagochtend trok de PvdA zich onverwacht terug. Een flinke tegenvaller voor de Russische president Poetin, omdat juist de Friese PvdA een gematigde houding heeft ten aanzien van de oorlog in Oekraïne.

“Poetin zit uiteraard niet op bemoeienis vanuit Friesland te wachten. De Friese PvdA hield zich tot nu toe afzijdig in de strijd tussen Rusland en Oekraïne. Maar als de PvdA straks geen deel meer uitmaakt van het Friese provinciebestuur, moet Poetin maar afwachten wat hij ervoor terugkrijgt”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

Dat Poetin nog niet heeft gereageerd op het besluit van de Friese PvdA, zegt volgens Omslag niets: “Reken maar dat de Friese coalitiebesprekingen vanuit het Kremlin nauwlettend in de gaten worden gehouden. Nu de PvdA zich heeft teruggetrokken uit de onderhandelingen, wordt de kans groter dat gedeputeerden van de radicale Fryske Nasjonale Partij in Friesland aan de macht komen. Dat zou voor Poetin echt een nachtmerrie zijn.”

 
Deel dit artikel: