PvdA verklaart fusie met GroenLinks: “Wij fuseren met alles wat een achterban heeft”

PvdA verklaart fusie met GroenLinks: “Wij fuseren met alles wat een achterban heeft”
Foto: YT CC

De PvdA wil samen met GroenLinks één fractie vormen in de Eerste Kamer. In politiek Den Haag wordt met verbazing gereageerd, maar volgens PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent is een fusie helemaal niet zo gek.

“Als we met onze standpunten geen aansluiting meer vinden bij de kiezer, kunnen we twee dingen doen: we heffen de partij op, óf we gaan samen met een partij die de kiezer wél weet te bereiken. Wij hebben gekozen voor het laatste”, zegt Sent.

Volgens Sent heeft de PvdA uiteindelijk weer een achterban nodig: “Natuurlijk is een eigen achterban het mooist, maar als die er niet meer is, moet je verder gaan kijken. GroenLinks heeft een flinke achterban en die willen wij heel graag hebben.”

De PvdA is ook bereid om met andere partijen te praten over een samenwerking. “In principe fuseren wij met alles wat een achterban heeft”, aldus de partijvoorzitter. “Daarom sluit ik zelfs een fusie met de VVD, PVV of Forum voor Democratie niet uit. Natuurlijk zullen we dan afscheid moeten nemen van onze standpunten, maar we krijgen er een achterban voor terug.”

Uiteindelijk droomt Sent van algehele politieke fusie, waardoor er nog maar één landelijke partij overblijft: “De kiezer kan dan niet meer om de PvdA heen. Nu heeft de kiezer nog teveel mogelijkheden om niet op de PvdA te stemmen. Daar gaan we wat aan doen.”

 
Deel dit artikel: