18 ℃

“Vrouwen zijn net als mannen, maar dan moeilijk”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen. Toch is er nog maar weinig bekend over deze groep. Psycholoog Frans Heijligh deed ruim 40 jaar onderzoek naar vrouwen. Deze week presenteert hij zijn boek “Overruling The Female Will”.

Heijligh sprak met zo’n 500 willekeurige vrouwen, in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar. Na verloop van tijd was het mogelijk om met een aantal van hen een zinnig gesprek te voeren. “Vrouwen gebruiken heel veel woorden om niets te zeggen. Het meeste van wat vrouwen zeggen kan direct de prullenbak in. Toch zeggen vrouwen soms iets wat daadwerkelijk ergens op slaat. De kunst is om dat dan te negeren”, legt de wetenschapper uit.

Gaandeweg het onderzoek specialiseerde Heijligh zich vooral in overredingskracht. “Een techniek die vrouwen vaak gebruiken is de zogenoemde ‘omgekeerde instemming'”, zegt hij. “Vrouwen zeggen vaak ‘nee’, terwijl ze ‘ja’ bedoelen. Vooral op het gebied van seksualiteit. Dan moet je als man de leiding nemen en doorzetten. Op die manier heb ik er gedurende mijn carrière toch zo’n 300 het bed in gekregen.”

 
Deel dit artikel: