Psychologen waarschuwen: “Kabinet verantwoordelijk voor enorme toename keuzestress”

Foto: G-Stock Studio / Shutterstock.com

Vanaf vandaag gaat Nederland weer verder van het slot af. Volgens het kabinet een mooie, nieuwe stap, maar psychologen waarschuwen voor ernstige neveneffecten.

Eindelijk is het zover. Nederland gaat verder open. Bioscopen, theaters, restaurants en musea, ze openen allemaal weer de deuren. In de media zien en horen we dan ook veel jubelende mensen. Onder andere Esther Verbijt uit Etten-Leur: “Vandaag is de eerste dag van mijn hernieuwde leven in vrijheid. Ik heb een lijst gemaakt van 158 dingen die ik de komende weken wil gaan doen. Vijf dingen op de zaterdag en zondag en drie dingen doordeweeks na mijn werk. Weer even lekker bijtanken na die verschrikkelijke coronatijd.”

Toch waarschuwen psychologen voor de schaduwzijde van het massaal openen van de samenleving. Psycholoog Marc Gila van Psychologisch Gezondheidscentrum Kafka in Heerhugowaard maakt zich grote zorgen: “Keuzestress is een onderschatte psychische aandoening die kan leiden tot grote geestelijk problemen. Mensen overschatten structureel hun eigen vermogen om om te gaan met keuzes. Ze willen alles, eisen alles en doen alles. Maar in plaats van met volle teugen genieten van hun keuzes, putten ze zichzelf uit en blijft niets beklijven. En dat leidt juist tot ongeluk en depressie. Daarom zeg ik samen met mijn collega’s: open voorlopig alleen de musea. Dan kunnen mensen op een kalme, oersaaie, voorspelbare en prikkelarme manier weer langzaamaan wennen aan een open samenleving.”

 
Deel dit artikel: