17 ℃
OV-psycholoog waarschuwt:

“Psychische schade van treinstoring kan nog jaren dooretteren”

“Psychische schade van treinstoring kan nog jaren dooretteren”
Foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Lea Rae / Shutterstock.com

De eerste reizigers die zondag en maandag het slachtoffer werden van de grote treinstoring rond Amsterdam hebben inmiddels een schadeclaim ingediend. Toch kan het nog jaren duren voordat de schade volledig is hersteld. Dat zegt OV-psycholoog Nadia Tuit.

Duizenden reizigers strandden zondagavond op Amsterdam CS, omdat de treinen door een technische storing niet konden rijden. De NS zei eerder al dat slachtoffers kunnen rekenen op een ‘ruimhartige compensatie’, maar volgens Tuit onderschat het spoorbedrijf de omvang van de schade. “De financiële gevolgen kunnen natuurlijk best worden gecompenseerd. Dan praat je over bijvoorbeeld taxi- of hotelkosten. Maar de psychische schade is veel moeilijker te herstellen”, aldus de OV-psycholoog.

Tuit wijst erop dat sommige reizigers uren op het station hebben moeten wachten. “Zo’n afschuwelijke ervaring hakt er stevig in. Dat maak je niet zomaar ongedaan. We weten van eerdere treinstoringen dat reizigers maanden of zelfs jaren bezig zijn om zo’n storing te verwerken”, aldus Tuit.

Slachtoffers kunnen via de website van de NS een schadeclaim indienen, maar de OV-psycholoog raadt de slachtoffers aan om vooral over hun ervaringen te praten. “Heus, je hoeft de storing niet in je eentje te verwerken. Schaam je niet voor de gevoelens die de treinstoring bij je heeft veroorzaakt. Praat erover met iemand die je vertrouwt”, adviseert Tuit. “Een schadevergoeding kán een eerste stap zijn op de weg naar herstel, maar je moet je realiseren dat het afschuwelijke leed dat jou is aangedaan nooit met geld alleen ongedaan gemaakt kan worden. Het verdriet moet slijten.”

 
Deel dit artikel: