12 ℃

Psychiatrische inrichtingen willen geld zien voor leveren klappubliek

Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Bij bijna ieder televisieprogramma ziet u ze: publiek dat klapt. Vaak in het begin van het programma, als de presentator binnenkomt, of als ‘dank’ voor een gast die zijn mening gegeven heeft. De klappende mensen zijn doorgaans afkomstig uit verschillende psychiatrische instellingen.

Omroepen hebben overeenkomsten met instellingen die mensen sturen om op die stoeltjes te zitten en op het juiste moment te klappen. Meestal zijn dat instellingen voor mensen die psychisch wat in de war zijn. Op deze manier kunnen ze zich toch nuttig maken in de maatschappij.

Tot voor kort gingen omroepen er vanuit dat de stichtingen gratis blijven meewerken, maar nu de zorgkosten stijgen is dat niet meer aan de orde. Instellingen eisen een vergoeding voor het klappubliek dat zij leveren. Omdat de omroepen met een bezuinigingsopdracht te maken hebben, ontstaat nu een conflict.

Onduidelijk is nog of de omroepen voor de klappende mensen willen gaan betalen. Als er geen overeenstemming komt, zitten programma’s als DWDD en Veronica Inside binnenkort zonder publiek. Sommige omroepen overwegen de inzet van klappoppen of een bandje met applaus, zoals bij Zondag met Lubach al gebruikelijk is.

 
Deel dit artikel: