17 ℃

Provincie Flevoland gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

Provincie Flevoland gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden
Foto: ADZee / Wiki Commons / Publiek domein

In navolging van Zeeland gaat ook Flevoland excuses aanbieden voor het slavernijverleden van de provincie. Dat vindt de provincie gepast, nu uit historisch onderzoek blijkt dat Flevoland in de 16e en 17e eeuw veelvuldig heeft geprofiteerd van de handel in tot slaaf gemaakten.

“Door de tactische ligging in het water speelde Flevoland van 1570 tot 1793 een belangrijke rol bij de handel in tot slaaf gemaakten. De slavernij is gelukkig verdwenen, maar in de haven van Lelystad zijn nog steeds overblijfselen zichtbaar die herinneren aan de bloedige geschiedenis van de stad”, zegt historicus Cor Ploeger.

Flevoland heeft dankzij de slavernij eeuwenlang gefloreerd, tot de provincie uiteindelijk helemaal droog kwam te liggen. “Een van de overblijfselen van het slavernijverleden is bijvoorbeeld Batavia Stad”, vervolgt Ploeger. “De naam is een rechtstreekse verwijzing naar de Batavia, een schip dat in de 17e eeuw eigendom was van de VOC die zich op schandalige wijze verrijkte over de ruggen van tot slaaf gemaakten. Vroeger was het al een handelsplaats en dat is het feitelijk nog steeds, al worden er tegenwoordig natuurlijk geen specerijen en mensen meer verhandeld, maar vooral kleding die door de textielindustrie is afgedankt.”

 
Deel dit artikel: