23 ℃

Protesterend ziekenhuispersoneel zet beademing woensdag even stil

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Shironosov

In 83 ziekenhuizen wordt woensdag actie gevoerd voor meer salaris. Ook patiënten merken de gevolgen van de acties. Honderden operaties gaan niet door. In UMC Meppel dreigt het personeel met een zuurstofstop voor patiënten op de intensive care.

Ruim 150.000 verpleegkundigen gaan staken, omdat de onderhandelingen over een salarisverhoging muurvast zitten. In veel ziekenhuizen wordt een zogeheten zondagsdienst gedraaid. Dat betekent dat alleen spoedeisende behandelingen worden uitgevoerd. De acties van het personeel van UMC Meppel gaan nog verder. De beademing van 15 patiënten op de intensive care wordt stopgezet, tot de looneisen zijn ingewilligd.

“Wij begrijpen dat dit heel vervelend is, vooral voor de patiënten die het betreft. Toch denken wij dat deze maatregel de onderhandelingen zou kunnen bespoedigen”, zegt verpleegkundige Marja Enckelaar.

Het ziekenhuispersoneel eist een loonsverhoging van minimaal 5 procent. “Dat is inderdaad fors, maar als het gaat om mensenlevens valt onze looneis eigenlijk best mee”, aldus Enckelaar. “Omdat onze patiënten erg afhankelijk zijn van de beademing verwachten wij dat de directie snel akkoord zal gaan. Natuurlijk mag de directie ons aanbod afwijzen, maar dat is lastig uit te leggen aan de nabestaanden.”

 
Deel dit artikel: