19 ℃

Protest tegen standbeeld André Hazes

Het is onzeker of het standbeeld van André Hazes in Amsterdam mag blijven staan. Het verleden van de zanger is omstreden. Historicus Pierre Maréchal ziet het beeld het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.

Foto: Okunin / Shutterstock.com

André Hazes was in de vorige eeuw ongekend populair. Hij heeft talloze hits op zijn naam en nog steeds een grote schare fans. Precies een jaar na zijn dood werd zijn standbeeld onthuld in de Amsterdamse Albert Cuypstraat. Dat beeld zorgt nu voor veel ophef.

“Natuurlijk, Hazes heeft tijdens zijn leven veel voor ons land betekend. Hij kon prachtig zingen. Maar Hazes had ook een duistere kant”, zegt Maréchal. “Het is algemeen bekend dat André Hazes veel dronk. Volgens de overlevering was hij zelfs alcoholist. Je kunt je afvragen of zo iemand een standbeeld verdient.”

Maréchal opent volgende week een petitie. Hij hoopt dat het standbeeld wordt weggehaald, of op z’n minst wordt voorzien van een plaquette met een kritische noot.

“Het is in wezen een botsing van culturen”, aldus de historicus. “De helden van toen zijn niet meer de helden van nu. Jan Pieterszoon Coen, Michiel de Ruyter, André Hazes… allemaal hadden ze bloed, zweet en tranen aan hun handen.”

 
Deel dit artikel: