22 ℃

Profielfoto moet hetzelfde zijn als pasfoto

De overheid wil een nieuwe maatregel om uw identiteit op internet te controleren. Uw profielfoto moet hetzelfde zijn als de foto op uw paspoort of ID-kaart. De overheid wil weten of u wel dezelfde persoon bent als de persoon van uw profiel.

facebook-profiel-profielfotoIedereen kent wel profielfoto’s waarop een kind of huisdier is afgebeeld, in plaats van de persoon zelf. Binnen nog geen jaar kan dat niet meer. Dan moet je er zelf duidelijk en herkenbaar op staan. Mensen delen via internet veel informatie. Die kan iets zeggen over bijvoorbeeld terreurplannen en extremisme. Met de nieuwe maatregel kan deze informatie gemakkelijker worden herleid.

Veiligheidsexpert Gert van der Krabbe vindt het een goed idee. “Mensen moeten hun echte gezicht laten zien. Als wij willen dat niemand op straat zijn of haar gezicht bedekt, dan geldt dat natuurlijk ook op internet”, zegt Van der Krabbe. “Doen alsof je een poes bent, of je verschuilen achter je kindje, dat is straks echt afgelopen. Wat jij zegt, deelt of plaatst: daar hoort dan jouw eigen gezicht bij. Wel zo duidelijk.”

Iedereen krijgt vier maanden de tijd om zijn of haar profielfoto aan te passen. Als blijkt dat iemand toch een andere afbeelding gebruikt dan de officiële pasfoto, dan wordt het profiel op zwart gezet.

 
Deel dit artikel: