17 ℃

Proef met extra geld voor kansrijke gezinnen succesvol verlopen

Proef met extra geld voor kansrijke gezinnen succesvol verlopen
Foto: InnaFelker / Shutterstock.com

Het proefproject ‘Gewoon Nog Meer Geld Geven’, waarbij kansrijke gezinnen elke maand extra geld krijgen, is een succes. Ruim 94 procent van de deelnemende gezinnen zegt ’tevreden’ of ‘heel tevreden’ te zijn met de maandelijkse schenking.

Een groep van 150 kansrijke gezinnen kreeg in de afgelopen twee jaar maandelijks 5.000 euro extra op hun bankrekening bijgeschreven. Aan het geld was geen enkele voorwaarde verbonden, behalve dat de Hogeschool van Meppel de gezinnen mocht volgen om te zien hoe het initiatief uitpakte. “We zagen dat kansrijke gezinnen minstens zo gelukkig zijn met extra geld als mensen die minder te besteden hebben”, zegt onderzoeksleider Cas Bieck. “De kansrijke gezinnen hebben dankzij de maandelijkse storting net wat meer geld om van te genieten. Dat werd door alle deelnemers zeer gewaardeerd.”

Volgens Bieck zorgde het extra geld voor kansrijke gezinnen voor meer levensvreugde en minder zorgen: “Rijke gezinnen waren gewend om te moeten beleggen, wat toch een stukje spanning met zich meebrengt als de beurskoersen dalen. Door ze gewoon gratis geld te geven waar ze niets voor hoeven te doen, neem je een stukje stress weg bij deze mensen.”

Vanwege het succes van het project ‘Gewoon Nog Meer Geld Geven’ is in Tilburg inmiddels een soortgelijk project gestart voor bijstandsgezinnen, onder de noemer ‘Gewoon Geld Geven’. Bieck: “Er zijn helaas nog steeds Nederlanders die een soort connectie ervaren tussen genoeg geld, hard werken en geen stomme dingen doen. Daar moeten we echt vanaf.”

 
Deel dit artikel: