15 ℃

Processierupsmelker bedreigd door buurtbewoners

Processierupsmelker Herman van Dijk (72) wordt al weken lastiggevallen en zelfs bedreigd door bewoners uit zijn buurt. De reden hiervoor is zijn hobby die Herman uitoefent: hij houdt processierupsen.

Foto: Nancy Beijersbergen / B-D-S Piotr Marcinski / Shutterstock.com

De hobby begon nadat Herman met pensioen ging. Eerst met een tiental, maar inmiddels is zijn houderij uitgegroeid naar zo’n 50.000 rupsen. “Het zijn heel sociale diertjes die graag bij elkaar zijn. ‘s Ochtends mogen ze uit hun hok en dan zitten ze het liefst in de eik in mijn tuin. Gelukkig hebben we heel veel eiken in de buurt, want het zijn er nu wat meer dan in het begin. Die moet je niet allemaal in één eikenboom proppen. Dat zou zielig zijn”, vertelt de enthousiaste voormalig vrachtwagenchauffeur. “’s Avonds komen ze vanzelf weer terug. Dan hebben ze hun buikjes rond gegeten aan de eikenbladeren. Dan kam ik hun haren, want ze moeten goed verzorgd zijn. En dan gaan ze slapen. Prachtbeestjes zijn het.”

Buurvrouw Ria Hagen is helemaal niet blij met de huisdiertjes van haar buurman. “Iedereen uit de buurt heeft er last van. Overdag zitten onze tuinen vol. Iedereen hier loopt te krabben. Deze man is volkomen asociaal. Een dierenvriend noemt hij zichzelf, maar het is gewoon een misdadiger.”

Uit protest hebben buurtbewoners een rood-wit lint om de woning van Herman gespannen met daarop “processierups”. Ook is er een steen door de ruit gegaan en werd hij bedreigd met de dood. De processierupsmelker trekt zich er niets van aan. “Ik ga er niet wakker van liggen. Mijn rupsen doen niemand kwaad.”

Trots kijkt hij naar zijn eik die inderdaad vol zit met rupsen. “Nog een paar maanden en dan worden het prachtige vlinders”, weet hij. “En dat gezeur over een beetje jeuk, mensen moeten zich niet zo aanstellen.”

 
Deel dit artikel: