20 ℃

Processierups met kortpittig kapsel veroorzaakt minder jeuk

Duizenden mensen in ons land hebben last van de eikenprocessierups. De haartjes van het dier veroorzaken flinke jeuk. Bioloog Alphons Droog en kapster Melissa Trobbe vonden een creatieve manier om de overlast te beperken.

Foto: Sarah2 / Shutterstock.com

Wanneer de haartjes van de eikenprocessierups in contact komen met de huid van mensen zorgt dat voor jeuk, rode bulten en vooral heel veel irritatie. “De eikenprocessierups heeft van nature zeer lang haar. Die lange haartjes kunnen gemakkelijk losraken. Korter haar kan al een enorm verschil maken”, zegt bioloog Alphons Droog.

Samen met kapster Melissa Trobbe ontwikkelde de bioloog een nieuw kapsel voor de eikenprocessierups. “We hebben gekozen voor kortpittig”, vertelt Trobbe. “De korte haartjes vallen minder snel uit en komen zo minder snel in contact met mensen. Bovendien is een kort kapsel veel makkelijker voor de rups zelf. ’s Ochtends even een kam erdoor en alles zit weer goed. Een avontuurlijke rups kan nog kiezen voor een gekleurde lok. En met een fris, kek brilletje ziet zo’n rups er nog best leuk uit.”

 
Deel dit artikel: