11 ℃

Prinsjesdagstukken uitgelekt: koopkracht stijgt, behalve die van u

Prinsjesdagstukken uitgelekt: koopkracht stijgt, behalve die van u
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - De Prinsjesdagstukken zijn opnieuw uitgelekt. Officieel wordt het houten koffertje met de miljoenennota pas op Prinsjesdag gepresenteerd, maar zoals elk jaar zijn de gegevens al in handen van de media. Gaat u erop vooruit of achteruit? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.

Het kabinet trekt flink wat geld uit voor armoedebestrijding. Vooral gezinnen met een huurhuis en een laag inkomen zullen daarvan profiteren. Gemiddeld stijgt de koopkracht volgend jaar met 1,8 procent. Helaas pakken de Prinsjesdagstukken voor u persoonlijk minder gunstig uit.

U krijgt volgend jaar te maken met een aantal forse tegenvallers. Zo gaat onder meer uw auto kapot. Geld voor een nieuwe heeft u niet. Investeringen in biologisch voedsel worden door de overheid extra gestimuleerd. U maakt daar geen gebruik van. Uw hond moet in het derde kwartaal onverwacht naar de dierenarts. De kosten van de behandeling worden geraamd op ruim 200 euro. Door een aanbieding bij de Aldi krijgt u in april een meevaller, maar die wordt tenietgedaan door uw stijgende tabaksuitgaven.

Ondanks uw sombere economische vooruitzichten gaat u zo’n 5,2 procent meer geld uitgeven. Volgens het kabinet is dat niet verstandig, maar u doet het toch. Het kabinet houdt scherp in de gaten waar u dat geld allemaal aan uitgeeft. Heeft u die nieuwe schoenen wel echt nodig? Het kabinet vindt van niet.

 
Deel dit artikel: