“Prinsjesdagpaarden zijn net iets lekkerder”

Al jaren hoort ook slager Sjikke Stienstra bij de traditie van Prinsjesdag. De paarden die op Prinsjesdag de koets trokken liggen vandaag al in zijn slagerij. Sinds 1983 koopt Stienstra de prinsjesdagpaarden op.

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Al 36 jaar gaan de prinsjesdagpaarden naar slagerij Stienstra. Zodra de koninklijke stoet is afgelopen en de paarden overbodig zijn geworden, rijdt Stienstra naar Den Haag om ze op te halen. “Prinsjesdagpaarden zijn helemaal afgetraind. Hun vlees is supermals en er zit geen grammetje vet aan. Mijn klanten zijn er gek op”, zegt de sympathieke Friese slager.

De dag na Prinsjesdag liggen de paarden uitgebeend in de slagerij. “We hebben de hele nacht doorgewerkt om alles op tijd klaar te krijgen”, lacht Stienstra. “De mooiste biefstukken gaan terug naar Den Haag. Die zijn voor de koninklijke familie. Ook dat is een soort traditie geworden.”