23 ℃

Presidentstermijn VS mogelijk verkort naar 3 maanden vanwege levensverwachting kandidaten

Presidentstermijn VS mogelijk verkort naar 3 maanden vanwege levensverwachting kandidaten
Foto: lev radin / Shutterstock.com

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hooggerechtshof onderzoekt of de presidentstermijn in de Verenigde Staten kan worden aangepast aan de levensverwachting van de kandidaten. 

In november zijn in de VS presidentsverkiezingen. De gekozen president wordt in principe voor vier jaar benoemd, maar het is onzeker of die termijn dit keer realistisch is. Zowel de Democratische als Republikeinse presidentskandidaat zou zo’n lange termijn vanwege zijn resterende levensverwachting immers nooit kunnen uitdienen. Daarom wordt overwogen om de termijn van de nieuwe president te verkorten naar drie maanden.

“De gemiddelde levensverwachting van een Amerikaanse man is momenteel 76 jaar. Daar zijn beide heren al ver overheen”, zegt dr. Elmo Reimbeke, specialist klinische geriatrie. “Met de juiste medische zorg kunnen ze nog best een paar maanden mee, maar vier jaar is natuurlijk volstrekt onrealistisch.”

Erfelijk overdraagbaar

Ook wordt overwogen om het presidentschap erfelijk overdraagbaar te maken. Wanneer de president overlijdt, gaat de functie automatisch over naar de oudste zoon of dochter. Donald Trump Jr. of Hunter Biden zou in dat geval president worden.

Is het niet ondemocratisch dat een president door middel van erfopvolging in plaats van verkiezingen wordt aangesteld? “Nee hoor”, zegt hoogleraar Staatsinrichting Johan Volderterp. “Hier in Nederland wordt de functie van staatshoofd ook al eeuwen van generatie op generatie doorgegeven.”

 
Deel dit artikel: