22 ℃
'Helaas noodzakelijk'

Premier Schoof wil extra observatiecamera’s en hypergevoelige microfoons in de Tweede Kamer

Premier Schoof wil extra observatiecamera’s en hypergevoelige microfoons in de Tweede Kamer
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Het gebouw van de Tweede Kamer wordt uitgerust met 128 verborgen observatiecamera’s en 256 hypergevoelige richtmicrofoons. Dat gebeurt op verzoek van de nieuwe premier Dick Schoof. Met de apparatuur kunnen de 150 Kamerleden beter in de gaten gehouden worden.

Vanuit zijn vorige functies neemt premier Schoof veel kennis mee over dit onderwerp. Op zijn eerste dag als premier besloot hij om fors te investeren in surveillanceapparatuur voor het Kamergebouw. “Het is inderdaad jammer dat dit nodig is, maar we moeten ook realistisch zijn”, aldus premier Schoof. “Nederland heeft momenteel het op één na hoogste dreigingsniveau. Dat maakt extra observatieapparatuur helaas noodzakelijk, vooral ook in de fractiekamers van de oppositie.”

Het hele Kamergebouw wordt volgehangen met camera’s en zeer gevoelige microfoons die vanuit het Torentje vierentwintig uur per dag in de gaten gehouden kunnen worden. “Het gaat om zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen”, legt Schoof uit. “Ik begrijp best dat dit voor sommige oppositiefracties even wennen zal zijn, maar ik reken op hun medewerking. Het gaat immers ook om hún veiligheid.”

 
Deel dit artikel: