16 ℃

Premier Rutte blijft weg bij inauguratie Biden

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Premier Rutte zal niet aanwezig zijn bij de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Dat zeggen doorgaans goed ingelichte bronnen in de Verenigde Staten. Eerder werd duidelijk dat ook de zittende president Trump de inauguratie niet zal bijwonen.

Biden zal op 20 januari worden beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten. De ceremonie wordt bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, maar premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zullen niet aanwezig zijn.

“Het is opmerkelijk dat Rutte juist nu wegblijft. De kersverse regering van Biden zou dit kunnen opvatten als een vijandig statement”, zegt politiek analist Fons Knielen. “De Verenigde Staten zien Nederland al decennialang als een trouwe bondgenoot. We moeten afwachten welke gevolgen de afwezigheid van Rutte heeft voor onze relatie met de Amerikanen.”

Het is niet de eerste keer dat Rutte de betrekkingen met de VS op scherp zet. Rutte bleef ook weg bij de inauguraties van Donald Trump en diens voorganger Barack Obama.

 
Deel dit artikel: