23 ℃

Premier Rutte begonnen aan repetities voor excuses slavernijverleden

Premier Rutte begonnen aan repetities voor excuses slavernijverleden
Foto: August 0802 / Elnur / Alexandros Michailidis / Viorel Sima / Shutterstock.com

In een dansschool in Den Haag vinden de repetities plaats voor het aanbieden van de excuses voor het slavernijverleden. Onder leiding van de bekende choreografe Chamala Woensdrecht oefent premier Rutte op de juiste lichaamshouding en gezichtsuitdrukking.

Premier Rutte zal op 19 december namens het kabinet officieel excuses aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. “Het gaat om een historische gebeurtenis die vooral heel oprecht moet overkomen. Er mag absoluut niets misgaan. Daarom is het belangrijk dat het ritueel zorgvuldig wordt gerepeteerd”, zegt choreografe Chamala Woensdrecht.

De premier zal bij de excuses een knielende houding aannemen en daarbij de handen samenvouwen. “Dit is een traditionele, nederige pose die in alle culturen staat voor onderdanigheid en schuldbesef. Daarom is heel bewust voor deze houding gekozen”, legt de choreografe uit. “Na de excuses zal Rutte met gebogen hoofd voorzichtig in de richting van de nazaten van de tot slaaf gemaakten bewegen en zijn hand uitsteken. En dan hopen we natuurlijk dat de handreiking wordt geaccepteerd.”

Aanvankelijk zou Rutte knielen met slechts één knie op de grond, maar dat was volgens de belangenorganisaties niet nederig genoeg. Daarom is gekozen voor een houding waarbij beide knieën de grond raken.

 
Deel dit artikel: