20 ℃

“Praten in de auto moet verboden worden”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Het voeren van gesprekken tijdens het autorijden moet verboden worden. Dat zegt verkeersdeskundige Gerard Oefermans. “De bestuurder moet zich volledig kunnen concentreren op de weg. Praten en autorijden gaan niet samen”, aldus Oefermans.

Afleidende activiteiten verhogen het risico op ongelukken. De telefoon gebruiken tijdens het rijden is gevaarlijk, zelfs wanneer de telefoon in een houder geplaatst is. Bellen en appen achter het stuur is om die reden al verboden. “Op zich is dat prima”, zegt Oefermans, “maar smartphones zijn niet het enige gevaar in de auto. Praten is sowieso gevaarlijk, ook met de passagiers.”

Uit onderzoek blijkt dat praten tijdens het rijden de kans op ongelukken met 40% verhoogt. “Het is moeilijk om je als automobilist te concentreren op de weg, terwijl de persoon op de bijrijdersstoel aan je kop zeurt. En ja, dat is vaak een vrouw. Vrouwen praten sowieso meer. Levensgevaarlijk”, aldus Oefermans.

De verkeersdeskundige eist dat de regels worden aangescherpt. “Officieel zijn alle vormen van afleiding achter het stuur strafbaar, maar in de praktijk wordt er nauwelijks tegen opgetreden. Wat mij betreft krijgen pratende automobilisten direct een boete van 230 euro. Mond dicht en rijden, is mijn advies.”

 
Deel dit artikel: